Het Nederlandse kenteken

Elk motorvoertuig dat zich op de openbare weg begeeft, moet voorzien zijn van een kentekenplaat. De kentekenplaat bestaat uit een unieke cijfer- en lettercombinatie die geregistreerd staat bij het RDW. Elk kenteken gaat gepaard met een kentekencard. Verder is het niet alleen verplicht om een kentekenplaat te hebben. Het is tevens verplicht om ervoor te zorgen dat alle nummers en cijfers op de kentekenplaat duidelijk zichtbaar zijn. Zijn kentekens nu willekeurige cijfer- en lettercombinaties of hebben de cijfers en letters een specifieke betekenis?

Welke informatie bevat een kenteken?

In tegenstelling tot een aantal andere Europese landen valt er aan het Nederlandse kenteken van een particulier motorvoertuig weinig informatie af te lezen. Uit Duitse en Franse kentekens valt bijvoorbeeld te herleiden uit welk district de eigenaar afkomstig is. Bij Duitse kentekens ziet u dit aan de eerste letters en bij Franse kentekens aan de laatste cijfers. Aan de hand van Britse kentekens kunt u tevens de registratiedatum van het voertuig herleiden en het is voor Britse autobezitters zelfs mogelijk om het kenteken te personaliseren met bijvoorbeeld hun eigen initialen. In Nederland geeft het kenteken zelf geen informatie over de herkomst van de auto of de eigenaar. Wel is de leeftijd te herleiden uit de samenstelling van de cijfer- en lettercombinatie. Zo zijn bijvoorbeeld alle auto’s met een kenteken dat begint met achtereenvolgens 2 letters, 3 cijfers en 1 letter van het bouwjaar 2015 of later.

Bijzondere kentekens

Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij een Nederlands kenteken iets meer vertelt over de aard van het voertuig. Kentekens met AA behoren bijvoorbeeld tot het Koninklijk huis en kentekens met CD, BN of GN worden bereden door diplomaten of ambassadeurs. Ook bedrijfsauto’s zijn herkenbaar aan het kenteken. Een B of V in het kenteken staat voor een lichte of zware bedrijfsauto met een belastingvoordeel. Op verscheidene websites is het overigens wel mogelijk om een kenteken check uit te voeren om gegevens over een voertuig, zoals de dagwaarde, op te vragen.

Persoonsgebonden of voertuiggebonden?

In Nederland is het kenteken voertuiggebonden. Dat betekent dat het kenteken onlosmakelijk verbonden blijft aan het voertuig, ook als het van eigenaar wisselt. Dat is niet zonder meer vanzelfsprekend in Europa. In Belgiƫ is het kenteken namelijk volledig persoonsgebonden en verhuist de kentekenplaat mee naar het nieuwe voertuig. In Nederland is alleen de kentekencard persoonsgebonden. Op het moment dat de auto van eigenaar wisselt, wordt er een nieuwe kentekencard uitgegeven met de gegevens van de nieuwe eigenaar.

Afgezien van de bijzondere kentekens, die voorbehouden zijn voor bepaalde instituties en bedrijven, is het Nederlandse kenteken op de eerste plaats een registratienummer. Op het eerste gezicht valt er uit de samenstelling van de cijfer- en lettercombinatie op de kentekenplaat alleen af te leiden wat de leeftijd van het voertuig is.