Kenteken schorsen

Wanneer je de komende tijd niet gebruik gaat maken van je auto kun je het kenteken schorsen. Ook de autoverzekering en APK zijn tijdelijk stop te zetten. Een schorsing duurt maximaal één jaar en gaat direct in wanneer je de schorsing aanmeldt. Je moet er evenwel altijd rekening mee houden dat u goed nadenkt vooraleer een dergelijke schorsing aan te vragen. Het aanvragen van zo’n schorsing zorgt er namelijk voor dat u gedurende enige tijd daadwerkelijk niet met uw auto de openbare weg op mag. Dit is onder meer interessant wanneer u bijvoorbeeld gedurende enige tijd naar het buitenland gaat of wanneer u wegens een ongeval of ziekte sowieso gedurende een lange tijd geen gebruik zult kunnen maken van uw voertuig. In ieder geval is het aldus altijd van belang om goed na te denken vooraleer tot kenteken schorsen over te gaan. Heeft u hier echt goed over nagedacht? Lees dan snel verder en ontdek wat u precies moet doen om een schorsing van uw kenteken aan te vragen!


Schorsing online aanvragen

Kenteken schorsen

Tegenwoordig kan je met je DigiD veel zaken regelen met de gemeente of overheid. Ook voor het doorgeven van het langere tijd niet gebruik maken van je auto doe je met je DigiD. Ga naar de website van het RDW en kies voor schorsen aanvragen of verlengen. Gebruik je DigiD gegevens om in te loggen en vul alle gegevens in. De betaling kan gemakkelijk via IDEAL. Via de mail ontvang je een bevestiging. Belangrijke informatie is hierbij de einddatum. Bewaar de e-mail goed en print hem uit. Gooi ook je autopapieren niet weg. Deze zullen na de schorsing weer nodig zijn.

Waaraan moet je voldoen?

  • De auto moet op je eigen naam staan
  • Je moet in bezig zijn van tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs of kentekencard.
  • DigiD gegevens om in te loggen
  • Betalen via IDEAL

Wat mag wel en niet met een geschorste auto?

  1. Een auto die geschorst is mag niet meer de weg op en zelf niet daarop staan.
  2. Stopt je de schorsing binnen een maand dan moet je alsnog wegenbelasting betalen.
  3. De verzekering mag je stopzetten
  4. Voor een tweede keer schorsen kost meer geld
  5. Rijden naar de garage mag enkel voor de jaarlijkse APK. Neem de brief mee, rij geen omweg en zorg voor een autoverzekering

Kosten

Het schorsen van een auto kost ongeveer rond de 100 euro. U moet er dan ook rekening mee houden dat het regelmatig schorsen van uw kenteken een behoorlijk dure grap kan worden. Bent u op zoek naar een voordeliger alternatief voor uw voertuig? In dat geval kunt u uiteraard altijd overwegen om bijvoorbeeld een brommer aan te kopen of vaker gebruik te maken van het openbaar vervoer.