Laatst uitgegeven kenteken

De onafhankelijke organisatie RDW houdt al jaren de gegevens van alle Nederlandse kentekens bij en deelt deze met derden via diverse websites, waaronder rdwkenteken-check.nl. Door het kenteken van een willekeurig voertuig in te geven is het mogelijk om tot negen jaar terug tal van gegevens te achterhalen, denk aan het jaar van aankoop, informatie over de vormgeving van het voertuig en informatie over de energiezuinigheid. Handige informatie voor uw eigen administratie, maar ook bij het vergelijken van voertuigen of bij de aanschaf van een tweedehands voertuig. U kunt immers alle informatie die een verkoper verschaft achterhalen! RDW heeft echter meer te bieden dan alleen een database vol met gegevens van kenteken. Zo is het mogelijk om het laatst uitgegeven kenteken te achterhalen met de hiervoor ontwikkelde tool.


Uw eigen kenteken

Het programma update geregeld en slaagt er zo altijd in om de laatste gegevens op onze website te weergeven. Door de huidige gegevens te vergelijken met die van de RDW is het mogelijk om het laatst uitgegeven kenteken te berekenen. Wellicht ziet u hier het nut niet direct van in, u heeft immers in veel gevallen al een kenteken en komt voor informatie over uw voertuig. Wanneer u echter een nieuw voertuig wilt aanschaffen is het voor sommige bezoekers interessant om te kijken naar het laatst uitgegeven kenteken en hun aankoop hierop aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan een kenteken met een speciale datum, de afkorting van de namen van uw gezinsleden of de afkorting van een favoriete voetbalclub. Kleine elementen die uw voertuig nog persoonlijker kunnen maken!

Hoe weet u dan wanneer het door u gewenste kenteken wordt uitgegeven? Het werkt heel simpel, de kentekens van tegenwoordig zijn opgebouwd uit een cijfer, drie letters en nogmaals twee cijfers. Voorheen was dit driemaal twee cijfers achter elkaar, wellicht heeft u momenteel zelf ook nog zo’n kenteken. Doordat alle beschikbare combinaties hiervan verbruikt zijn is de RDW overgegaan op de volgende zogenaamde ‘sidecode’. Ook hierbij komt er steeds een nummer of letter bij, oplopende tot 9 – ZZZ – 99, waarna er opnieuw een nieuwe vorm wordt uitgegeven. Door de informatie over het laatste uitgegeven kenteken enigszins bijhouden kunt u redelijk nauwkeurig inschatten wanneer uw lievelingsgetallen of letters voorbij komen.

Geluk blijft nodig

Natuurlijk is deze wijze niet volledig waterdicht en heeft u altijd nog een flinke portie geluk nodig om precies het door u gewenste kenteken te bemachtigen. Daarnaast kan het soms nog lang duren voor u eindelijk dat nieuwe voertuig kunt aanschaffen. Immers, het uitgeven van nieuwe kentekens gaat niet iedere dag even snel, doordat er niet evenveel voertuigen worden verkocht. Mocht je toch precies het gewenste kenteken willen bemachtigen, dan zou je bij de dealer nog op je telefoon kunnen checken of de gewenste nummerplaat al aan de beurt is. De dealer kan dan op precies dat moment het voertuig aan je verkopen! Doordat in het verstrekken van kentekens een zekere opbouw zit is het niet mogelijk om vooraf al kentekens te reserveren, of deze al uit te laten geven terwijl de combinatie nog niet aan de beurt is. Ook is het belangrijk om te weten, dat niet alle kentekenplaten aan personenvoertuigen worden gekoppeld, doordat deze bijvoorbeeld zijn gereserveerd voor mensen van ambassades.